Bebek Pipisinin Görünümü

Bebeklerin pipisi büyük çocuklara veya erişkinlere benzemez. Hem şekil olarak hem de yara iyileşme hızı bakımından oldukça büyük farklıklılar gösterirler. Sünnetli bebek pipisi, büyük çocuklarınkinden farklı bir görünüme sahip olduğu için bazen aileleri endişelendirir. Bu nedenle sünnet sonrası bebek pipilerinin normal görünümleri ve özelliklerini aşağıda özetledim. Sonuç olarak, sünnetli bebek pipisini asla büyük çocuk pipisiyle mukayese etmeyiniz.

Frenilum
pipi1Sünnet sırasında pipinin alt tarafında daha fazla cilt bırakılır. Frenilum denilen bu cilt, pipinin yeterli genleşmesi (ereksiyon) ve cinsel işlevi için çok önemlidir. Frenilum, bebeklerde oldukça belirgindir. İstirahat halindeki bebek pipisinde adeta bir horozibiği görünümü alabilen bu oluşum, aileler tarafından cilt fazlalığı gibi algılansa da, tamamen normaldir ve çocuk büyüdükçe silikleşir.

Mukoza
pipi2Bebek pipisiyle ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu da, bebek pipisinde mukoza bölgesinin büyük çocuklara göre daha kırmızı görünmesidir. Pipinin mantar kısmıyla cilt arasında çepeçevre görünen mukoza bebeklerde, dudak rengine benzer bir kırmızılıktadır. Zamanla bebek büyüdükçe dokular kalınlaşır ve renk soluklaşarak cilt rengine yaklaşır.

Pipi Başının Rengi
pipi3Bebek pipisinin baş kısmı (glans) büyük çocuklarınkinden farklıdır. Baş kısmının altında kaplayan cilt oldukça ince olduğu için, altındaki kirli kan damarları pipinin baş kısmına mor bir görünüm verir. Pipinin gerilmesi, boyut değiştirmesi (ereksiyon) ve ortamın ısısı bu kısmın rengini etkiler. Pipi başı, kimi zaman pembe görünürken kimi zaman da oldukça mor görünebilir. Bu normal bir durumdur ve endişe edilmemesi gerekir.

Cilt Katlantıları
pipi4Vurgulamak istediğim diğer önemli bir farklılık, bebeklerde pipi etrafındaki cilt katlantılarıdır. Özellikle etine dolgun tombik bebeklerde, şişlikler kaybolduktan sonra, geri kalan cilt, pipi etrafında cilt kıvrımı şeklinde kendini gösterir. Bu durum, pipide şişlik veya cilt fazlalığı gibi düşünülse de aslında, pipinin idrar yaparken sertleşmesi ve ilerideki gelişimi için gerekli olan cilt payıdır. Bebeğiniz büyüdükçe bu katlantılar kaybolacaktır.

İçeride Duran Pipi
pipi5Bebeklerde pipi etrafındaki bağ dokuları zayıf olduğu için, özellikle tombik bebeklerde pipi yağ dokularının içerisinde kalabilir. Bebeklerin büyük kısmında sünnet sonrası istirahat halindeki pipi içeride durur. İstirahat halinde genellikle içeride duran pipi, yağ dokuları ittirildiğinde dışarı çıkıyorsa sorun yoktur. Bebek büyüyüp, pipisi ve boyu uzadıkça bu durum normale dönecektir.
pipi6Pipinin, istirahat konumunda tamamen dışarıda görünmesi bazen 4-5 yaşlarını veya sonrasını bulmaktadır. Bu durum, sünnet sonrası iyileşmenin ilk ayında görülebilen pipi gömülmesiyle karıştırılmamalıdır. Pipi gömülmesinde, yağ dokuları ittirilse bile pipi dışarı çıkmaz.