Sıkça Sorulan Sorular

Sünnet için en uygun ay hangisidir?

Bebeklik döneminde, hangi ay olursa olsun, sünnet ileriki yaşlara göre daha avantajlıdır. Ancak, ilk üç ayın ve özellikle yenidoğan döneminin büyük avantajları vardır.

Hangi sünnet yöntemi bebeğim için daha iyidir?

Yaptığımız tüm araştırmaların sonucuna göre klips yöntemi bir çok açıdan daha avantajlıdır. Kanama ve enfeksiyon riski çok daha düşüktür. Ek olarak oldukça kısa sürer ve genel anestezi gerektirmez. Kozmetik sonuçları daha güzeldir.

Bebeğim çok hareketli, nasıl duracak?

Plastik klips yönteminde geri dönüşü olmayan kritik hareketler olmadığı ve sünnetin çok kısa sürmesi nedeniyle, bebek kaç aylık olursa olsun, hareketleri sünneti engellemez. Sünnet sırasında bacaklarının kısa süreyle tutulması yeterlidir. Vücudun hareketleri sıkıntı yaratmaz. Hareket durumu, sünnet sonrasında da sakınca yaratmamaktadır. Kısaca, bebeğin hareketli olmasın sünnete kesinlikle engel teşkil etmez.

Bebeğim daha çok küçük, sünneti kaldırabilecek mi?

Bebeğin çok küçük olması kesinlikle engel teşkil etmez. Aksine, yaşı küçük bebeklerin ağrı eşiği daha yüksek olduğu için ağrıya karşı büyük çocuklara göre daha fazla dayanıklıdırlar. Sünnet işlemi kesinlikle bebeklerin tolere edemeyeceği bir işlem değildir.

Ya ileride tekrar sünnet olması gerekirse!

Halk arasında, bebekken sünnet olanların ileride tekrar sünnet olması gerektiğine dair bir kanı vardır. Bu kesinlikle doğru değildir. Sünnet derisi, tecrübeli ellerde, uygun miktarda ve doğru şekilde kesildiyse böyle bir risk yoktur. Ancak bebeklik dönemi boyunca, kalın yağ dokularının cildi ittirmesine bağlı olarak, pipi etrafında cilt katlantısı görülür. Bu görünüm, bebek pipisi için tamamen normaldir ve çocuk büyüdükçe ailelerin alıştığı pipi şekline kavuşur.

Ucu çok dar, klipsle sünnet zor olur mu?

Pipi ucunun çok dar olması durumu, yani fimozis, plastik klipsle yapılan sünnet işlemini zorlaştırmaz. Uyuşturma işleminden sonra pipi ucu açıldığı için bebeğe ek bir acı da vermez.

Bebeğim ağlarken katılırsa!

Ek bir hastalığı (örn. Nörolojik bozukluklar, ciddi kalp-akciğer hastalığı) olmadığı müddetçe ağlamaya bağlı olarak nefessiz kalma ve ölüm görülmez. Normal bir bebek, ağlarken çok kısa süreyle nefesini tutsa bile sonunda mutlaka nefes almaya devam edecektir.

Bebeğimin aşıları yapılabilir mi?

Bebeğinizin aşıları sünnete engel bir durum teşkil etmez. Sünnetin yapıldığı gün dahi aşılar yapılabilir.

Bu yöntem ne zamandır uygulanıyor?

İlk olarak ABD’de Gomco yöntemi adıyla 1935 yılında kullanıldı. Daha sonra Avrupa’da Plastibell olarak kullanılmaya başlandı.

Klips pipiye zarar verir mi?

Hayır. Klips pipiye baskı yapmadığı için pipinin damarlarına, kanlanmasına veya sinirlerine zarar vermez.

Sünnet derisi nasıl kesiliyor?

Kesim işleminde cerrahi bıçak, yani bistüri kullanılıyor. Lazer veya koter kullanılmıyor.

Ne kadar sürede iyileşir?

Sünnet sonrası ağrı genellikle bir günle sınırlıdır. Dördüncü gün yara kaynamış olur ve klips çıkar. Altıncı günden itibaren kanama ve enfeksiyon gibi riskler kaybolur ve bebek günlük hayata döner.

İlerideki cinsel hayatı olumsuz etkilenir mi?

Plastik klips yöntemiyle yapılan sünnette, kesilen dokunun miktarı ve kesim şekli dikişli sünnetle aynıdır. Bu yöntemde, pipinin sinirlerine zarar verme ihtimali yoktur. Bu nedenle, hangi yaşta yapılırsa yapılsın, plastik klips sünneti ileride cinsel işlev sorunlarına kesinlikle yol açmaz.

Bebeğim grip, sünnet olabilir mi?

Bebeğe genel anestezi verilmeyeceği için, hafif gribal enfeksiyonlar sırasında sünnet yapılabilir. Ancak, çok şiddetli, yüksek ateşle seyreden grip geçiriyorsa, bebeğe ikinci bir stres yüklemek istemeyiz.

Sünnete gelirken ne yapmam gerekiyor?

Plastik klips yöntemiyle yapılan sünnet öncesinde yapılması gereken hiçbir hazırlık bulunmuyor. Çocuğun aç kalmasına gerek yok, aileler çocuklarını yedirip gelebilirler. Özel bir malzeme getirmelerine gerek yok.

Sünnet sonrası ateş olur mu?

Hayır. Sünnet sonrasında ateş olursa, birkaç gün önce kaptığı bir mikroba bağlı ateşli bir hastalık geçiriyor olabilir. Ateş devam ederse, sebebini anlamak için çocuk uzmanına gösteriniz.

İdrar yaparken ağrısı olur mu?

Açık yara olmadığı için idrarın temasına bağlı acı olmaz. Ancak idrar yaparken pipi boyut değiştirdiği için bebek yarayı hissedebilir ve nadiren buna bağlı kısa süreli acı olabilir.

Sünnet sonrası bez bağlayabilir miyiz?

Evet. Sünnet sonrası derhal bez bağlanabilir.

Pansuman yapılması gerekiyor mu?

Hayır. Açıkta yara olmadığı için pansuman veya başka bir yara bakımı gerekmiyor.

Bebeğim plastik klipsi çıkartabilir mi?

Hayır. Plastik klipsin kendiliğinden çıkması veya çocuğun çekerek çıkarması mümkün değil. Kıskacın çıkabilmesi için yan keski yardımıyla plastik kilitlerin kesilmesi gerekir.

Plastik klipse kaka bulaşırsa ne yapalım?

Korkmayın, kaka veya başka bir pisliğin bulaşmasının hiçbir önemi yoktur. Yara, açıkta değil plastiğin altında olduğu için enfeksiyon riski bulunmaz. Çocuğu suyun altına sokup yıkayabilirsiniz.

Sünnet sonrası bebeğim banyo yapabilir mi?

Evet. İlk gün dahil olmak üzere her gün banyo yapabilir.

Acil bir durumda doktoruma ulaşabilir miyim?

Evet. Acil durumlarda (örn. kanama) 24 saat bana ulaşabilirsiniz.